Archive

Forbund: Lønforhøjelse til au pairs

Forbund: Lønforhøjelse til au pairs

Forslaget kommer fra fagforbundet FOA, hvis ønsker om bedre rettigheder for de omtrent 4000 au pairs i Danmark i går fik et skub fra politisk hold. For ifølge Avisen.dk er også S og SF er klar til at lægge mere i lønningsposen til au pairs.

I et svar til Folketinget erklærer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sin støtte til, at au pairs organiseres som faggruppe i et landsdækkende fagforbund.

"Det er et krystalklart signal fra ministeren - og en klar anerkendelse af, at der ikke bare er tale om kulturel udveksling", siger forbundssekretær Jakob Bang fra FOA til Avisen.dk.

Au pair-ordningen har længe været omdiskuteret, fordi den kulturelle udvekslingsordning gør det muligt at holde en hushjælp for 3000 kroner om måneden i "lommepenge".

Kulturelt indslag omkring middagsbordet

Sidste år dannede en gruppe au pairs en faglig 'klub' under FOA. Men hvis klubben skal blive til en egentlig fagforening, kræver det, at au pairs anerkendes som del af arbejdsmarkedet - og altså ikke bare som et kulturelt indslag omkring middagsbordet.

Sammenholdt med Mette Frederiksen udtalelser vurderer FOA, at au pair-ordningen nærmer sig en sammensmeltning med arbejdsmarkedet.

"Alt peger i retning af, at au pair-ordningen som kulturel udveksling vil blive suppleret af en række regler og rettigheder, som vil gøre vilkårene betydeligt bedre", siger Jakob Bang.

Det er først og fremmest lønnen, der skal have et hak opad, mener FOA. I dag får en au pair lidt over 3000 kroner om måneden. FOA foreslår i stedet 5000 kroner, som vil svare til en elevløn på 11.000 kroner - fratrukket udgifter til kost og logi.

Kilde: TV2

Tags: Denmark Finance