Nordsjællændere sidder på au pair-piger

De skulle oprindeligt udvide deres "kulturelle horisont" med ordningen.
Men 40 år efter, at den såkaldte au pair-ordning blev indført, afslører tallene, at denne horisont er hovedsagelig er indskrænket til Nordsjælland - og til dels København.
Ifølge en opgørelse fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tegner alene Gentofte Kommune sig for 2506 af de i alt 12.709 opholdstilladelser som au pair-personer, der er blevet givet fra 2005 og til i dag.
Samsø ligger i bund
Den velhavende nordsjællandske kommune følges af den ligeledes velhavende nordsjællandske kommune Rudersdal med 1387 opholdstilladelser i perioden, mens København kommer ind på tredjepladsen med 1185 tilladelser.
Derefter følger de to nordsjællandske kommuner Hørsholm og Lyngby-Taarbæk med henholdsvis 556 og 539 opholdstilladelser, med Frederiksberg på sjettepladsen med 417 tilladelser.
Helt i bund ligger Samsø Kommune, hvor der er udstedt én opholdstilladelse - tilbage i 2005.
Ordningen skal revideres
I loven står, at "formålet med et au pair-ophold er, at au pair-personen kan forbedre sine sproglige og eventuelle faglige kundskaber samt udvide sin kulturelle horisont".
Meningsmålinger har dog afsløret, at flertallet af danskerne mest ser au pair-personerne, som i de fleste tilfælde er piger, som billig arbejdskraft.
I dag skal en au pair have mindst 3150 kroner i lommepenge om måneden. Hun må arbejde tre til fem timer om dagen i op til seks dage om ugen. Det giver en løn på ned til 25 kroner i timen plus gratis kost og logi.
Beskæftigelsesministeren har bebudet en revisionen af au pair-ordningen senere på året.
Kilde: TV2